
Oskar Rautiainen on toiminut tammikuusta 2012 lähtien Finpron Lähi-idän aluejohtajana. Tällä hetkellä Finprolla on toimistot Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa sekä Abu Dhabissa. Toimistojen toimialueeseen kuuluvat maantieteellisesti Arabian niemimaan sekä Lähi-idän maat rajautuen pohjoisessa Turkkiin ja idässä Intiaan.
- Yritysten kannattaa olla yhteydessä Finproon heti, kun aletaan miettiä kansainvälistymistä. Tai kun on jo tehty päätös kansainvälistymisestä. Tai kun toimitaan jo ulkomailla, mutta halutaan tietää, miten toimintaa voi kehittää edelleen, kiteyttää Oskar Finpron roolin.
Kasvua näköpiirissä
Lähi-itä ja useimmat Arabimaat ovat voimakkaasti kasvavan bruttokansantuotteen aluetta. 1970-luvulta lähtien kasvu on perustunut uusiutumattomiin energianlähteisiin, mutta alueen mahdollisuudet eivät jää siihen. Useassa maassa on mm. suuret mineraalivarannot, joita nopeasti kehittyvä kaivosteollisuus vasta nyt on alkanut hyödyntää.
Pääoman kerääntyminen alueella mahdollistaa suuret investoinnit tuotekehitykseen ja tutkimukseen, ja laaja englanninkielentaitoinen nuori väestöosa takaa mahdollisuudet myös tulevaisuudessa. Alueella on myös tärkeä geopoliittinen asema länsimaiden ja voimakkaasti kasvavien Afrikan ja Aasian markkinoiden välisenä asemana.
Lähi-idässä ja Arabian niemimaalla on mahtavat markkinat suomalaisyrityksille, jos niitä vain osattaisiin hyödyntää, Alueen markkinoiden kokoluokka on käsittämättömän iso.
Maat investoivat valtavia summia kaikille sektoreille matkalla kohti tietoyhteiskuntaa. Saudi-Arabiassa terveyspalveluihin ja koulutukseen investoidaan juuri nyt kumpaankin jopa lähes 30 % bruttokansantuotteesta, ja infrastruktuuriin sijoitetaan satoja miljardeja.
Tällä hetkellä suomalaisyritykset tuovat alueella koneita, laitteita sekä luonnollisesti puu- ja paperituotteita. Lisää tilaa suomalaisyrityksille on esimerkiksi ICT-alalla, terveyspalveluissa ja -teknologiassa, turvallisuusteknologiassa sekä uusiutuvan energian alalla.
- Suomalaisille alueella on loistavat liiketoimintamahdollisuudet, koska meidät mielletään huippulaadun ja -teknologian osaajiksi, jotka voisivat edustaa sopivan neutraalia vaihtoehtoa perinteisten kauppakumppanien esim. Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian rinnalla. Meitä pidetään hieman hiljaisina keskustelukumppaneina mutta toisaalta emme ole myöskään liian päälle käyviä kauppamiehiä, mikä voi monessa tapauksessa kääntyä myös voitoksi.
Henkilökohtaiset verkostot ovat kaiken a ja o
Monille suomalaisille haasteeksi voi kuitenkin muodostua verkostojen rakentaminen. - Henkilökohtaiset suhteet ja läsnäolo ovat kaiken liiketoiminnan edellytys, Oskar painottaa. - Voit tietysti mennä vain kääntymään maahan viikoksi kerran pari vuodessa, mutta tällöin vaarana on vain ajan ja rahan haaskaaminen.
- Toiminta Lähi-idässä vaatii pitkäjänteisyyttä ja sitoutumista. Kun sinulla on tarpeeksi käyttöpääomaa ja olet valmis sijoittamaan sitä asemasi rakentamiseen alueella, sinulla on kaikki mahdollisuudet onnistua. Vaikka itse olisitkin sitä mieltä, että oma tuotteesi on ainutlaatuinen, et sillä välttämättä pääse yksistään jonon ohitse. Alueellahan ovat jo käyneet ja käyvät kaikki maailman kauppamiehet.
- Toiminnan reunaehdot - uskonto ja kulttuuri - on luonnollisesti tunnettava. Elintärkeää on myös tuntea keskustelukumppanit: suvut, niiden päätöksen tekijät ja oikeat välimiehet. Koska kaikki ovat ystävällisiä, aikaa voi mennä parikin vuotta, ennen kuin huomaat keskustelleesi väärille henkilöille
- Palaverit voivat olla muutenkin erittäin mielenkiintoisia, Oskar nauraa. - Väkeä tulee ja menee, ihmisiä vaihtuu ja vastaa välillä puhelimiin. Jos et kiinnitä huomiota siihen, minkä näköisen kaverin kanssa juttelit, saatat olla hetken kuluttua hukannut hänet kokonaan. Aikaa ei yleensä mielletä lineaarisena janana vaan pikemminkin kuin tähtisumuna, johon voi ikään kuin tökkiä koloja ja jota voi muokata. Asiat tapahtuvat, jos ovat tapahtuakseen, joten esimerkiksi aikataulusta myöhästyminen ei aiheuta mitään suurempaa häpeän tunnetta tai ihmetystä: näin vain kävi.
Toki on myös huomioitava, että Lähi-idän ja Arabimaiden alue on iso ja kaikki maat ovat erilaisia. Varo siis tekemästä liikoja yleistyksiä.
Pelko pois, suomalainen
Lähi-itä esiintyy usein länsimaisissa uutisissa varsin negatiivissävytteisessä valossa. Puhutaan arabikevään vaikutuksista, mellakoista ja riskeistä. Toki alueella on maita, joihin matkustamista ei tällä hetkellä suositella, mutta useassa tapauksessa media välittää osittain virheellistäkin kuvaa alueen tapahtumista.
- On väärin, jos päätöksenteko perustuu pelkkiin mielikuviin, Oskar painottaa. - Alueella toimivat kumppanit, kuten Finpro, tuntevat todelliset riskit ja tilanteen paikan päällä. Oikea riskien hallinta on kuin merikartta, joka auttaa luovimaan saarten välissä matalikolla. Ilman karttaa varovainen seilori kiertäisi ne kaukaa avomereltä, mutta haaskaisi samalla ylimääräistä aikaa ja rahaa kiertotiehen. Paras reitti vie kohteeseen mahdollisimman suoraan mutta silti riskit tunnistaen ja turhia karikoita vältellen.
- Yritykset arastelevat turhaan yhteistyötä Lähi-idän maissa, Oskar summaa. - Toimintaan yleisesti liittyy paljon kysymysmerkkejä, mikäli asiaa lähestyy pelkästään omin voimin.
- Tärkein viestini suomalaisille yrityksille on se, että maailmalla Suomi on yhä melko pieni ja tuntematon alue. Mutta tietoisuus korkeasta laadusta, rehellisyydestä ja teknologisesta edelläkävijyydestä on selkeästi kasvamassa. Molemminpuolisella yhteistyöllä yritykset sekä Suomessa että Lähi-idässä voivat kasvaa kansainvälisesti, mutta saadakseen jotain tapahtumaan, pitää itse uskaltaa liikahtaa ensin. Vain toteutetut toimenpiteet tuovat tulosta.