
Tässäkin Atlaksessa on asiaa liikematkustusalalla paljon puhuttaneesta kirjainyhdistelmästä NDC. Mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa? Saati sitten kaikki muu siihen liittyvä terminologia. Tässä on nimenomaan NDC:lle ja sen ympärillä pyörivälle terminologialle omistettu sanasto, joka on tarkoitettu auttamaan sinua pysymään kärryillä keskusteluissa.
Amadeus = globaali matkatarjonnan jakelukanava, joka hiljattain lanseerasi NDC-X:n, ohjelman jonka tarkoituksena on edistää NDC:n käyttöönottoa. Se pyrkii linkittämään nettivarauksia lentoyhtiöille NDC:n avulla ja tavoittelee kolmostason sertifikaattia tuoteaggregaattina.
Ancillary services = lisäpalvelut. Varsinaisen lentohinnan päälle tarjottavia ylimääräisiä palveluita, esim. istumapaikkavarauksia, fast-track -palveluita, aterioita jne., joita lentoyhtiöt tarjoavat ylimääräisinä palveluina. Yksi NDC:n päämääristä on tehdä lisäpalveluiden myynti helpommaksi matkatoimistojen kautta, ei vain lentoyhtiön omilta nettisivuilta.
API = Application Programming Interface eli sovellusohjelmointirajapinta. Koodi joka mahdollistaa kahden eri tietokoneohjelman keskustelemisen.
ATPCO = Airline Tariff Publishing Company. Lentohintapalveluntuottaja joka osti hiljattain RouteHappyn, NDC-sertifioidun standardin lentoyhtiöiden rikkaaseen tarjontaan. ATPCO rakentaa yhdessä SITAn kanssa NDC Exchangea, toimialaomisteista alustaa joka aikoo mahdollistaa helpon ja kustannustehokkaan tavan lentoyhtiöille rakentaa NDC-yhteyksiä.
Direct connect = Matkatoimiston tai liikematkatoimiston suora yhteys lentoyhtiön tarjoomaan sen sijaan että yhteys muodostuisi kolmannen osapuolen, esim. GDS:n kautta. Direct connect eli suora yhteys on yksi tapa liittyä NDC:hen. Muut vaihtoehdot ovat aggregaatin tai palveluntuottajan kautta tai GDS:n kautta.
EDIFACT = Electronic Data Interchange for Administration, Commerce and Transport. Koodauskieli, jolla GDS:t on rakennettu jakamaan matkatarjoomaa. NDC:n kannattajat sanovat, että EDIFACTin standardi rajoittaa lisäpalveluiden markkinointia ja myyntiä sekä tuotteiden erilaistumista.
Farelogix = teknologiayhtiö joka on kehittänyt NDC-rajapinnan yli 20 lentoyhtiölle. Näihin kuuluvat mm. American, Air Canada ja Delta.
GDS = global distribution system eli varauskanava, jota käyttävät esim. matkatoimisto ja online-palvelut lentojen, hotellien, vuokra-autojen jne. varaamiseen. Aluksi NDC:tä saatettiin pitää vaihtoehtoisena ratkaisuna GDS:ille, mutta nykyään monet GDS:t ovat itse aloittaneet NDC:n hyödyntämisen.
GDS surcharge = varauskanavalisämaksu. Palveluntuottajien käyttöönottama lisämaksu lipuille, jotka on varattu GDS:stä eikä NDC:n kautta.
IATA = International Air Transport Association eli Kansainvälinen ilmakuljetusliitto. Lentoyhtiöitä ensisijaisesti edustava liitto ja lobbauselin lanseerasi NDC:n vuonna 2012 parantaakseen lentotarjonnan jakamista. Päätavoitteena oli tuottaa matka-asiantuntijoille pääsy lisäpalveluiden koko kirjoon ja parantaa siten ostokokemusta.
OpenJaw Technologies = teknologiayhtiö joka auttaa lentoyhtiöitä ja yrityksiä rakentamaan NDC-yhteyksiä.
NDC = New Distribution Capability. IATA-vetoinen aloite, joka hyödyntää XML-konekieleen pohjautuvaa tiedonvälitysstandardia ja pyrkii parantamaan lentoyhtiöiden mahdollisuuksia myydä ja markkinoida tuotteitaan henkilökohtaisilla tarjouksilla ja lisäpalveluilla myös matkatoimistokanavissa eikä vain omilla nettisivuillaan.
NDC capable = NDC-kelpoinen. Myyjä joka on arvioitu kelpoiseksi jakelemaan NDC-sertifioituja tuotteita ja palveluita lentoyhtiöille ja välittäjille.
NDC certification = IATAn hallinnoima sertifikaatti kertoo laajuuden ja tason, jolla yritys voi lähettää ja vastaanottaa NDC-viestejä. Tasoja on kolme sekä lentoyhtiöille, jotka ottavat NDC-jakelualustan käyttöön, että välittäjille ja aggregaateille jotka käyttävät alustaa.
-
Taso 1: Tarjoaa perusvalikoimaa lisäpalveluista lentovarauksen jälkeen hankittamaksi (esim. lisäjalkatila istuinpaikan oston jälkeen).
-
Taso 2: Tarjoaa lentovalikoiman ja tarjonnan hallinnoinnin (esim. paketoidut, asiakkaalle räätälöidyt lentohinnat, joihin sisältyy tiettyjä lisäpalveluita ja joita voi varata GDS-kanavista).
-
Taso 3: Täydellinen linkitys lentoyhtiön järjestelmiin, mahdollistaa henkilökohtaisesti räätälöidyt, reaaliaikaiset hinnan, tuotteen ja saatavuuden vaihtelut. Varaukset liputetaan lentoyhtiössä, ei GDS:ssä.
Sabre = yksi GDS:istä, joka vastusti alun perin äänekkäästi NDC:tä mutta on nyt sitoutunut ottamaan sen käyttöön. Sabre on tason 3 IT-palveluntuottaja ja tason 1 aggregaatti.
SITA = globaali IT- ja viestintäpalveluiden tuottaja lentoteollisuudelle. Rakentaa yhdessä ATPCO:n kanssa NDC Exchangea, alan omistamaa alustaa joka tarjoaa helpon ja kustannustehokkaan NDC-jakelualustan lentoyhtiöille ja näiden kumppaneille käyttöönoton edistämiseksi.
Skyscanner = Ensimmäinen matkojen metahakukone, joka voi näyttää ja myydä lippuja NDC-alustan kautta jo vuodesta 2014 lähtien.
Travelport = ensimmäinen GDS, joka sai tason 3 sertifikaatin aggregaattien kategoriassa joulukuussa 2017.
XML = Extensible Markup Language eli viestintästandardi, jonka pitäisi olla helpompi ja joustavampi kuin nykyinen EDIFACT-standardi.
Alkuperäisen englanninkielisen sanaston löydät täältä: https://www.amexglobalbusinesstravel.com/the-atlas/new-distribution-capability/